Page 1 of 1

Wat is LARP?

Posted: 02 Sep 2014, 23:17
by Duister Gent
Wat is live action roleplay?

Een rollenspel, of in het Engels role playing game (RPG), is een overkoepelende term voor een bonte verzameling onderling nogal uiteenlopende spellen.
Wat zij allen gemeenschappelijk hebben, is dat de spelers zich een imaginaire wereld voorstellen, waarin zij in de huid van personages (of characters in het Engels) kruipen. De oorspronkelijke RPGs werden gespeeld met een groep mensen die rondom een tafel zaten en het verhaal alleen vertelden, niet acteerden. Een latere vorm van RPGs is de Live Action Role Playing Game (LARP), waarbij mensen zich verkleden als het personage dat ze spelen en hun rol daadwerkelijk acteren.

Een Live Action Role Playing Game, soms afgekort tot LARP, is dus een role playing game waaraan enkele tientallen spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. De handelingen van de spelers zijn niet van tevoren vastgelegd. Elke speler heeft een personage (player character of PC) verzonnen en vastgelegd op papier, en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.

Live roleplay mengt dus elementen van het oorspronkelijke ‘tabletop’-spel met improvisatie-theater. Het is een sociaal gebeuren, waarbij de spelers proberen te praten, te handelen en te denken als hun personage. Inleving is zeer belangrijk, daarom is het ook beter als iedereen zijn best doet om zich passend te kleden, en eventueel te schminken.

En bij Vampire live is het ook de bedoeling om zich zoveel mogelijk tracht te gedragen als een verdoemd creatuur, dat zich vastklampt aan zijn menselijkheid, en tegelijkertijd steeds dieper afdaalt in de duistere krochten van zijn of haar ziel, door de zware last van het bestaan als ondood nachtelijk roofdier.

Dit spel is bedoeld voor volwassenen, we schuwen de meer duistere thema’s niet. Maar het blijft een spel, met de bedoeling om ons te amuseren. Mensen die denken dat ze bij één of andere secte terechtkomen, en die kippen willen offeren of zo, zijn aan het verkeerde adres.